νεκροταφείο τραίνων
Όλες οι εικόνες της σειράς “αθέατη Θεσσαλονίκη” είναι διαθέσιμες σε σετ καρτ-ποστάλ, αφίσα και fine art εκτυπώσεις σε περιορισμένα αντίτυπα.
Παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα με το αίτημά σας.
Τα τραίνα ασκούσαν πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία πάνω μου και νομίζω σε πολλούς. Ίσως επειδή στα μέρη που μεγάλωσα δεν υπήρχαν τραίνα, οπότε η συνάντηση με κάποιο που θα τύχαινε να ταξιδεύει παράλληλα με μας σε κάποιο σημείο της εθνικής οδού ήταν αφορμή για θαυμασμό. Ίσως γιατί αποπνέουν ακόμη έναν ξεχασμένο ρομαντισμό. Ίσως γιατί έχουν πρωταγωνιστήσει σε αναρίθμητες ιστορίες τόσο σε βιβλία, όσο και στον κινηματογράφο. Όταν λοιπόν πήρε το αυτί μου ότι κάπου στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα νεκροταφείο τραίνων, όπου εκατοντάδες παλιά βαγόνια κάθονται και περιμένουν τον χρόνο να περάσει, ένα ήταν βέβαιο: έπρεπε να πάω να τα δω. Μετά από πολλή αναζήτηση στο ίντερνετ και στους χάρτες για πληροφορίες, βρέθηκα εκεί για να προσθέσω άλλη μια φωτογραφία στη σειρά unseen thessaloniki, πάνω στην οποία δουλεύω τους τελευταίους μήνες.
Το νεκροταφείο τραίνων του ΟΣΕ βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια. Μέσα σε μια έκταση 1500 στρεμμάτων, στέκουν εγκαταλελειμμένα χιλιάδες βαγόνια και ντιζελάμαξες, σαν ακίνητα φαντάσματα. Από το ύψος των διυλιστηρίων έως τη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού, πάνω σε 10 ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές που δίνουν την εντύπωση ότι εκτείνονται προς το άπειρο, ρημάζουν ντιζελάμαξες, μηχανές έλξης και τουλάχιστον 1.000 βαγόνια – φαντάσματα.
Θεωρείται το μεγαλύτερο νεκροταφείο τραίνων στην Ελλάδα και πιθανολογείται (καθώς δεν υπάρχει σαφή εικόνα για το τροχαίο υλικό) πως έχουν αφεθεί εκεί παροπλισμένα βαγόνια του ΟΣΕ ακόμα και από το 1960-70. Μέχρι και σήμερα εκεί κατευθύνονται για να «ταφούν» όσα οχήματα του οργανισμού ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους. Λέγεται ότι εκεί, υπάρχουν μέχρι σήμερα βαγόνια του 1895 της JSC– JonctionSalonique-Constantinople που έκανε τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, ακόμη και οχήματα – λάφυρα των Γερμανών από τα χρόνια της κατοχής. Δυστυχώς κανείς δεν έδειξε το παραμικρό ενδιαφέρον για να αναδειχθεί με κάποιο τρόπο όλος αυτός ο ιστορικός πλούτος. Αντιθέτως τα τραίνα έμειναν επί χρόνια αφύλαχτα και όσα δε σάπισαν από τα χρόνια ή δεν πνίγηκαν από τη βλάστηση, καταστράφηκαν κομμάτι-κομμάτι προκειμένου να πωληθούν παράνομα ως σκραπ. Πρόσφατα ο ΟΣΕ ανακοίνωσε πως πρόκειται να προχωρήσει σε εκποίηση όλων των παροπλισμένων συρμών, όχι μόνο αυτών που βρίσκονται εδώ αλλά σε όλη την Ελλάδα. Τα τραίνα όμως παραμένουν ακόμα εκεί που αφέθηκαν κάποτε, στο έλεος του χρόνου, της φύσης και των ανθρώπων.
Πηγές: Parallaxi, VICE, CityPortal