Λίμνη Κορώνεια
Όλες οι εικόνες της σειράς “αθέατη Θεσσαλονίκη” είναι διαθέσιμες σε σετ καρτ-ποστάλ, αφίσα και fine art εκτυπώσεις σε περιορισμένα αντίτυπα.
Παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα με το αίτημά σας.
Η πρώτη φορά που πήγα στη λίμνη για να τη φωτογραφίσω ήταν πριν από αρκετά χρόνια. Ήξερα ότι είχε αποξηρανθεί και ήθελα να αποτυπώσω αυτήν την καταστροφή. Καθώς δεν γνώριζα τα μέρη, πήγα πρώτα στον Άγιο Βασίλειο, θεωρώντας πως από εκεί θα μπορούσα να έχω πρόσβαση στη λεκάνη της λίμνης. Δεν κατάφερα όμως να βρω αυτήν την πρόσβαση, ούτε υπήρχε και κανείς για να ρωτήσω, οπότε συνέχισα με το αυτοκίνητο να κάνω το γύρο της λίμνης. Κάποια στιγμή κι ενώ είχα φτάσει πια στην απέναντι μεριά, αποφάσισα να αφήσω το αυτοκίνητο και να προχωρήσω μέσα από τα χωράφια προς τη λίμνη. Πάλι όμως δεν κατάφερα να φτάσω κάπου. Συνάντησα μόνο κάτι κολονάκια που έγραφαν αριθμούς. Αργότερα διαπίστωσα ότι αυτά τα κολονάκια σημάδευαν κάποτε τα όρια της λίμνης, η οποία πια δε φαινόταν πουθενά. Τελικά δεν κατάφερα εκείνη τη φορά να εντοπίσω πουθενά τη λίμνη, ή μάλλον το κουφάρι της κι έτσι έφυγα άπραγη.
Τα τελευταία χρόνια η λίμνη άρχισε δειλά δειλά να γεμίζει και να επιστρέφουν και οι πρώτοι της ένοικοι, πουλιά και ψάρια. Αποφάσισα να εντάξω την Κορώνεια στη σειρά unseen Thessaloniki, λόγω της ιστορίας που κουβαλάει. Η φωτογράφιση που είχα σχεδιάσει αποδείχτηκε επεισοδιακή και χρειάστηκε τελικά να πάω τρεις φορές στη λίμνη για να την ολοκληρώσω, λες και κάποιος μου έβαζε εμπόδια. Την πρώτη φορά παρουσίασε πρόβλημα η κάρτα μνήμης και έχασα όλες τις φωτογραφίες, τη δεύτερη ήταν ακατάλληλος ο καιρός και την τρίτη ολοκλήρωσα μεν τη φωτογράφιση,αλλά περνώντας τις φωτογραφίες στον υπολογιστή διαπίστωσα ότι δεν είχα τραβήξει raw αρχεία. Ελπίζω τουλάχιστον όλα αυτά τα εμπόδια να ήταν για καλό!
Η λίμνη Κορώνεια (ή Λίμνη Λαγκαδά) βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα ανατολικά από τη Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε έντονα προβλήματα αποξήρανσης. Πριν αρχίσει να έχει σοβαρές απώλειες υδάτων ήταν η 5η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας σε έκταση. Η περιοχή της Κορώνειας -όπως και της γειτονικής Βόλβης- έχει χαρακτηριστεί υγρότοπος διεθνούς σημασίας (Συνθήκη Ramsar), ζώνη ειδικής προστασίας για τη διαβίωση άγριων πουλιών, τη διατήρηση φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας χλωρίδας και πανίδας, αλλά και καταφύγιο άγριας ζωής.
Πρόκειται για έναν πανέμορφο υδροβιότοπο, τον οποίο στράγγιξαν χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις χωρικών και μόλυναν ανεπανόρθωτα γειτονικά εργοστάσια, που μετέτρεψαν τα νερά σε τοξική λάσπη. Μετά τη δεκαετία του ΄80, η στάθμη του νερού άρχισε σταδιακά να υποχωρεί. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν σε ελληνικά και κοινοτικά προγράμματα για τη διάσωση της λίμνης, τα περισσότερα ωστόσο κατέληξαν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο.
Το καλοκαίρι του 2007, 30.000 πουλιά πέθαναν και το 2008 η λίμνη αποξηράνθηκε. Για μεγάλο χρονικό διάστημα κανένα αποδημητικό πουλί δεν ερχόταν στην λίμνη, προτιμώντας την λίμνη Βόλβη, όπου όμως τροφή δεν επαρκούσε. Το 2014 τόσο κατά την φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο, όσο και κατά την διάρκεια της άνοιξης, λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεων, η στάθμη στη λίμνη Κορώνεια έφτασε τα 2 μέτρα σε ορισμένα σημεία, ενώ νερό υπάρχει πλέον και σε σημεία που δεν υπήρχε καθόλου.Έπειτα από διάστημα περίπου 10 ετών η περιοχή της λίμνης φιλοξένησε αρκετές χιλιάδες άγριων πτηνών.
Ο πρώην Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης καταδικάστηκε το 2014 σε ποινή φυλάκισης 11 μηνών, με τριετή αναστολή, αναφορικά με τον περιβαλλοντικό θάνατο της λίμνης Κορώνειας. Η υπόθεση εξετάστηκε σε δεύτερο βαθμό και αφορούσε την καθυστέρηση επιβολής προστίμων ή και τη μείωσή τους σε βάρος βιομηχανικών μονάδων περιμετρικά της λίμνης.
Πηγές